Woningmarkt: de daling is ingezet
In 2022 is de stemming op de woningmarkt omgeslagen. In het begin van het jaar was de markt nog oververhit en hielden de snelle prijsstijgingen van de jaren daarvoor aan. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, de daarmee verband houdende onzekerheden en de snelle stijging van de prijzen liep ook de rente op. Daardoor steeg de hypotheekrente voor particuliere woningkopers en stegen de rendementseisen van woningbeleggers. Over geheel 2022 gemeten bleven de gemiddelde woningprijzen per saldo ongeveer gelijk, maar vanaf het derde kwartaal zagen we een scherpe daling die zich tot op heden doorzet. De verwachtingen van onderzoeksbureaus zijn dat voor 2023 en 2024 de woningmarkt slecht blijft, met verdere prijsdalingen. Ondanks de recente prijsdalingen blijven woningen moeilijk betaalbaar voor de lage en hoge inkomens. Koopwoningen onder € 200.000 zijn in de bestaande voorraad nauwelijks nog te vinden. Daarnaast zien we dat nieuwe grondgebonden koopwoningen onder € 450.000 verkoopprijs nauwelijks nog op de markt komen. Met andere woorden, de woningmarkt zit nog steeds op slot.
Bedrijfsterreinen: veel vraag naar logistiek, nadenken over nieuwe bedrijventerreinen
De marktvraag voor bedrijventerrein is nog op peil. De gronduitgifte is voorzien van een gemiddelde van 17 hectare per jaar, dat haalbaar wordt geacht. Vanwege deze hoge gemiddelde uitgifte van bedrijvenkavels, zullen over een aantal jaren geen uitgeefbare bedrijfskavels meer in de grondportefeuille zitten. Dit houdt in dat gekeken moet worden waar in Almere nieuwe bedrijventerreinen gerealiseerd kunnen worden, zodat de uitgifte niet stil komt te liggen.
De uitgebreide marktanalyse zit in de Stedelijke Programmeringsrapportage
In tegenstelling tot voorgaande jaren is de marktanalyse hier slechts beknopt opgenomen. In de nieuwe Stedelijke Programmeringsrapportage, die separaat aan de raad wordt aangeboden, is de uitgebreide marktanalyse te vinden.