Afbeelding: uitsnede Rad van de Leefomgeving ‘natuurlijke hulpbronnen’
Energie
In de Duurzaamheidsagenda worden de ambities uit Energie Werkt! (2015) voortgezet. Er blijft ingezet worden op:
- grootschalige wind- en zonne-energie,
- ultradiepe geothermie en
- financieringsconstructies voor inwoners en bedrijven.
De Duurzaamheidsagenda voegt daar 3 (wettelijk verplichte) lijnen aan toe:
- de Regionale Energie Strategie (RES),
- warmteplannen en
- aardgasvrije wijken.
In de duurzaamheidagenda wordt de doelstelling uitgesproken dat we in 2030 de CO2-uitstoot met 49% verminderen. Dit doen we door windturbines langs de A27 te plaatsen, zonnevelden op de Vaart, stortplaats Braambergen en de Trekwegzone aan te leggen en zonnepanelen op Almeerse daken te stimuleren.
In 2022 zijn er voor het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen op het gebied van energie geen nieuwe ingrepen in de fysieke leefomgeving verricht. Wel wordt druk gewerkt aan een nieuwe Visie Energie, een potentieelstudie voor bodemenergie, Bodemenergiebeleid, en is een actualisering van het Laadpalenbeleid in de maak. Voor 2023 is de verwachting dat er op de Vaart gronden worden aangewend voor een nieuw zonneveld.
Circulaire economie
In Almere gaan meer grondstofstromen rond dan gemiddeld in Nederland. Dat komt onder meer door de snelle groei van de stad en de bouw van woningen, bedrijven en kantoren. De afgelopen jaren is onderzocht welke mogelijkheden er zijn om reststromen te verwerken. De verschillende mogelijkheden zijn getest in een aantal pilots. In 2030 wil Almere nog maar de helft van het aantal primaire grondstoffen gebruiken. Daarvoor zijn nieuwe pilots nodig, moeten de pilots van de afgelopen jaren worden opgeschaald en dient de circulaire economie volwassen te worden. Met name het Praktijk- & Innovatiecentrum Circulaire Economie (PRICE) zal hierin een sleutelrol vervullen.
Op het gebied van circulaire economie kan uiteraard de Floriade 2022 worden gezien als een project waar tijdelijke programmering heeft gestaan, waaronder Circuloco, het paviljoen van Price. Bij het demonteren van de Floriade is ook zoveel mogelijk gekeken hoe gebruikte materialen herbestemd konden worden.
Afbeelding: Paviljoen Circuloco tijdens de Floriade. Het gebouw is gedemonteerd en op de Steiger 66 heropgebouwd.