Deel A: Totaalbeeld gebiedsontwikkelingen

Kosten in de voorbereidingsfase en overige onderwerpen

Niet alle woningen binnen de gemeente Almere worden gerealiseerd binnen gemeentelijke grondexploitatieprojecten. Op particuliere binnenstedelijke locaties in en rond het standscentrum van Almere wordt op dit moment door ontwikkelaars de realisatie van ruim 3.600 woningen voorbereid. Het gaat hierbij zowel om de realisatie van nieuwbouw als transformatie van bestaand vastgoed naar woningen. In omvang en aantallen zijn de ontwikkelingen Randstad, Wisselweg, Louis Armstrongweg, Ambachtsmarken hiervan de belangrijksten. Particuliere ontwikkelingen leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan de stedelijke woningbouwprogrammering.

Over de kosten van de ambtelijke planbegeleiding en samenhangende publieke investeringen in het openbare domein worden, conform wettelijke kaders, met betrokken ontwikkelaars financiële afspraken gemaakt. De (financiële) afspraken tussen de gemeente en de initiatiefnemer worden in Anterieure Overeenkomsten (AOK ‘s) vastgelegd.

Binnen de gemeente Almere wordt momenteel aan ca. 30 particuliere transformatieprojecten (incl. deelprojecten) gewerkt. Het betreft projecten van uiteenlopende omvang en complexiteit in verschillende stadia van de planvorming. Voor de begeleiding van particuliere initiatieven is recent door de raad het IAT-proces (Integrale Aanpak Transformaties) vastgesteld dat binnen de gemeente Almere fungeert als kader voor de processen van het programma stedelijke transformaties. Met het IAT worden de begeleidingsprocessen meer gestroomlijnd en de financiële risico’s rond de gemeentelijke begeleiding in het voortraject beperkt. Ook lopende projecten worden, afhankelijk van het stadium waarin ze zich bevinden, zoveel mogelijk binnen de nieuwe kaders van het IAT-proces begeleid. Hierbij is de Intentieovereenkomst als tussenstap aan het proces toegevoegd.

De meeste lopende initiatieven bevinden zich op dit moment in de initiatieffase die volgt op de ondertekening van een Voorschotovereenkomst (VOK). Bij een deel van de plannen is de Anterieure overeenkomst (AOK) al is getekend of bevindt de uitwerking zich in een vergevorderd stadium. Daarnaast wordt bij een aantal projecten, in lijn met het IAT, toegewerkt naar de ondertekening van een Intentieovereenkomst (IOK). Voor het grootste deel van de particuliere initiatieven is het kostenverhaal op basis van een overeenkomst verzekerd danwel op basis van een onderhandelingsproces op korte termijn voorzien.
De begeleiding van particuliere initiatieven is echter voor de gemeente niet geheel zonder risico’s. De risico’s rond particuliere trajecten hebben vooral betrekking het verhalen van de ambtelijke begeleidingskosten.

Financiële stand van zaken

De gewijzigde marktomstandigheden, de effecten van kostenstijgingen en de invoering van nieuwe overheidsregels rond de verhuur van woningen zijn voor de particuliere ontwikkelingen niet zonder gevolgen gebleven. Een deel van de plannen die zich al in de fase voor de ondertekening van een AOK bevond heeft hiervan hinder ondervonden en is door de gewijzigde omstandigheden ernstig vertraagd. Om de financiële gevolgen hiervan zijn zoveel mogelijk op te vangen is, waar de dekking van plankosten onvoldoende is gebleken, aan ontwikkelaars gevraagd om aanvullende voorschotten te betalen. Naar de huidige inzichten is er op dit moment voldoende financiële dekking is voor de ambtelijke inzet beschikbaar. Ten slotte bestaat er binnen individuele AOK’s ook nog de mogelijkheid om de eventuele meerkosten achteraf aan de initiatiefnemers van plannen door te leggen.
Voor een gedetailleerde toelichting per project wordt verwezen naar deel C van het MPGA.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2023 11:49:31 met de export van 05/31/2023 11:40:45