Afbeelding: uitsnede Rad van de Leefomgeving ‘Landschap en cultureel erfgoed’
Groenblauw raamwerk
Bouwen aan Almere betekent daarmee ook bouwen aan natuur en groen. Die koppeling is essentieel om zo, ook in de toekomst, een aangename, aantrekkelijke, groene stad te kunnen blijven. Via het Fonds Verstedelijking Almere wordt geïnvesteerd in de Groene en waterrijke identiteit van Almere. Deze programmalijn van Almere 2.0 bevat drie sleutelprojecten:
- Unieke landschappen (Almeerderhout en Eemvallei)
- Excellente groene en gezonde omgeving
- Ecologische verbindingen
Naast de sleutelprojecten van het FVA/Almere 2.0 worden er ook andere interventies uitgevoerd vanuit het programma:
- Divers groen
- Onze bomen
- De Groenblauwe kaart van Almere (Urban Nature)
- Uitvoeringsagenda 2025-2030
Twee andere FVA sleutelprojecten, Nationaal Park Nieuwland en Almere Pampus, vallen onder respectievelijk programmalijn 4 (cultuur en toerisme) en de uitwerking van de Uitvoeringsagenda.
In 2022 is veel werk verricht voor het groen-blauwe raamwerk van Almere:
Nobelhorst – speelroute : In 2022 werd het Voorlopig Ontwerp (VO), dat mede tot stand is gekomen in afstemming met bewoners en Staatsbosbeheer, afgerond. De verwachting is dat de speelroute in het najaar van 2023 aangelegd wordt.
Leemwierde – ommetje stadssingel/eiland : In 2022 zijn schetsontwerpen gemaakt en is Aeres gestart met een kwantitatief- en kwalitatief onderzoek. In het voorjaar van 2023 kan worden aanbesteed en aan het einde van 2023 zal realisatie plaatsvinden.
Ecozone pampus : De provincie stelt €2.500.000 beschikbaar (via een specifieke uitkering in het kader van het Programma Natuur) voor optimalisatie van Ecozone Pampus. In 2022 is hiervoor een plan van aanpak gemaakt en zijn eisen en wensen bij betrokken terreineigenaren en -beheerders opgehaald.
Divers Groen : dit project heeft als doel kwetsbare beplanting (door monocultuur) om te vormen naar toekomstbestendige beplanting. Voor een aantrekkelijker beeld, een grotere biodiversiteit, en voor klimaatbestendig groen dat minder gevoelig is voor ziektes en plagen. In 2022 zijn de laatste no regret maatregelen uitgevoerd en is gestart met inbedding en opschaling. Onze Bomen: in 2022 is het project Onze bomen in samenwerking met Staatsbosbeheer, Pius Floris en IVN Natuureducatie gestart. Het is een bewustwordingscampagne: bomen zijn van grote waarde voor mens en dier in de stad.
Groenblauwe kaart : deze kaart in 2022 in samenwerking met veel partners binnen en buiten de gemeente tot stand gekomen. Begin 2023 gaan we de kaart lanceren via media en onze eigen netwerken. De kaart is een ode aan onze groenblauwe stad en een uitnodiging om deze (verder) te ontdekken.
In de Visie Ecologie worden de ecologische verbindingen verder uitgewerkt; verbindingen die het mogelijk maken dat in en tussen het groenblauwe raamwerk de plaatselijke fauna zich ongestoord kan verplaatsen. Deze verbindingen zijn in de Visie op kaart weergegeven:
Afbeelding: Kaart van het ecologisch netwerk Almere.
In 2022 is veel voorbereidend werk gedaan voor het sluiten van de verbindingen. Zo is de gemeente bezig geweest met het uitwerken van VO naar DO van Ecozone Floriade, de aanbesteding voor 3 ecobruggen (Wateropgave Almere, het in beeld brengen van de beheermaatregelen voor ecologische zones en verbindingen en wordt samen met Stichting Flevolandschap het project Gouden Rand Noordenplassen vormgegeven.
Cultureel erfgoed
Om het huidige Almere zoals zich dat nu aan ons voordoet en ervaren te begrijpen moet je terug in de tijd. Er zijn drie thema’s te onderscheiden die belangrijke hoofdstukken in het verhaal van Almere vertellen: de pionierstijd van Almere, het groenblauwe karakter en experimentele ontwerpen.
In Almere gelden de primaire waarderingscriteria: cultuurhistorische waarden, architectuurhistorische, kunsthistorische en ruimtelijkhistorische waarden, situationele en ensemblewaarden, identiteitswaarden en de belevingswaarden. De secundaire waarderingscriteria zijn gaafheid en herkenbaarheid en zeldzaamheid. Om invulling te geven aan de wettelijke verplichting om op een zorgvuldige wijze met cultureel erfgoed om te gaan, gaat Almere aan de slag. Stapsgewijs worden de Post 65 objecten/structuren/landschappen die zijn opgenomen in de inventarisatie Iconen van Almere door de gemeente onderzocht in de vorm van een cultuurhistorische waardestelling. In een waardestellend onderzoek worden de monumentale waarden inzichtelijk gemaakt en beargumenteerd. Dit onderzoek is nog gaande; in 2023 worden de eerste resultaten verwacht.
Afbeelding: cultuurhistorische waardenkaart van Almere.