Afbeelding: uitsnede Rad van de Leefomgeving ‘natuur’
Natuur
De voor dit deel relevante opgaves op het gebied van natuurlijke programmering worden al meegenomen in de Visie Openbare ruimte (zie Openbare ruimte ), de Visie Ecologie en het programma Groen en Waterrijk (zie Groenblauw raamwerk ).
Voedsel
Voor Almere staat het welzijn van onze inwoners en een gezond en duurzaam economisch klimaat voorop. Voedsel biedt veel mogelijkheden om dit te bereiken. Door aandacht te geven aan voedsel kunnen we de gezondheid bevorderen, de sociale cohesie stimuleren, minder afval produceren, kringlopen van grondstoffen sluiten, vervoersstromen efficiënter maken en de werkgelegenheid een impuls geven. Dit hebben we uitgewerkt in de voedselstrategie Almere 2021 – 2025.
De kernambities van de strategie zijn:
- Almere staat voor gezonde keuzemogelijkheden voor iedereen;
- Almere staat voor een duurzame voedseleconomie waar iedereen de vruchten van plukt;
- Almere staat voor trots op haar lokale en regionale producten en initiatieven.
Om onze ambities realiteit te maken zijn er al veel plannen, zoals drie icoonprojecten waar in 2022 aan is gewerkt:
Gezonde en groene loper naar de Floriade expo 2022: In 2022 was de ‘groene en gezonde loper’ richting het Floriadeterrein het visitekaartje zijn van voedselhart Almere. De groene loper verbond station Almere CS met het Floriadeterrein en eindigde op het Flevo Campusterrein bij onder andere het Foodforum. Hier werden veel activiteiten ontwikkeld, gericht op de relatie voeding en gezondheid.
Flevo Campus: De Flevo Campus biedt de gemeente Almere een unieke uitgangspositie om stedelijke voedselvraagstukken integraal én in samenwerking met onderwijs en onderzoek aan te pakken. De afgelopen jaren kwamen er uit de Flevo Campus Denktank-programma’s al verschillende relevante aanbevelingen voor de te ontwikkelen voedselstrategie van de stad.
Een regionale voedselhub: Bij een lokaal en regionale voedseleconomie met korte ketens, hoort een fijnmaziger distributienetwerk dat in staat is om kleinere volumes over meer verschillende kanalen te distribueren. Daarom wil de gemeente samen met de provincie en marktpartijen verkennen of er een succesvolle business case kan worden ontwikkeld rond een regionale voedselhub die meerdere functies kan vervullen: van distributiecentrum tot marktplaats en van horecagroothandel en productielocatie tot voedseleducatiecentrum.