Programmeringsrapportage Complete Stad

Inleiding

In de vorige versie van deze rapportage is het opstellen van een normenkader voor maatschappelijke voorzieningen opgenomen als sturingsvoorstel. Het normenkader wordt momenteel opgesteld en zal in de loop van 2023 aan college en raad aangeboden worden. In het normenkader worden op basis van benchmarks en spreidingsgegevens normen samengesteld voor circa 60 maatschappelijke voorzieningen. Het gaat hierbij om voorzieningen op het gebied van welzijn, zorg, cultuur, sport, onderwijs en andere voorzieningen die nodig zijn voor een stad die groter en ouder wordt.

Samen met het normenkader wordt tevens een nulmeting verricht. Door de nulmeting te toetsen aan het normenkader, kunnen we ‘berekenen’ of het bestaande voorzieningenniveau past bij de behoefte van een buurt, stadsdeel of de hele stad. Ook worden per norm spreidingskaarten opgesteld, waarmee niet alleen duidelijk wordt waar er voorzieningen ontbreken, maar ook waar al een clustering plaatsvindt van voorzieningen. Het is dan van het beleid van de gemeente afhankelijk of de behoefte aan de voorzieningen opgelost moet worden en of er spreidingsbeleid is ten aanzien van locatie van de voorzieningen. Als bijvoorbeeld uit het normenkader blijkt dat de komende jaren behoefte zal gaan ontstaan aan ouderenzorg in Almere Haven, dan zal de gemeente zichzelf eerst moeten afvragen of het bezwaarlijk is dat hier te weinig voorzieningen voor aanwezig zijn, maar ook – als de eerste vraag bevestigend wordt beantwoord – of het handig is dat de ouderenzorg dan in Almere Buiten plaatsvindt. Zonder een duidelijk beleidskader voor het sociale domein, met daarbij spreidingsbeleid (of beter ‘nabijheids-beleid’), wordt het dan ook lastig om de maatschappelijke voorzieningen op een goede manier te programmeren.

Op het moment dat het normenkader is vastgesteld (en idealiter ook het beleidskader voor het sociaal domein), kan deze worden toegevoegd als programmatische opgave aan de ‘uitvoeringsagenda’ van de Omgevingsvisie: het wordt dan mogelijk om maatschappelijke voorzieningen vooruit te programmeren en samen op te laten lopen met andere opgaves. Voor deze rapportage geldt dat de voorzieningen die in het normenkader zitten, nog niet geprogrammeerd kunnen worden (met uitzondering van onderwijs) en er derhalve ook nog geen grondslag bestaat voor de constatering dat een voorziening ontbreekt of dat er sprake is van overaanbod. Voor deze voorzieningen geldt dat we alleen kunnen aangeven of deze aanwezig zijn en of deze passen in het beleid van de gemeente. De verwachting is dat rond de zomer het normenkader voorgelegd kan worden aan de raad.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2023 11:49:31 met de export van 05/31/2023 11:40:45